Bijeenkomst over voeding en kanker
Vorige week hadden we in ons ziekenhuis een avond over voeding en kanker. Dit was de eerste in een serie symposia over leefstijl en kanker vanuit de projectgroep Integratieve zorg in Isala.
De aanleiding
Er zijn steeds meer mensen met en na kanker.
Een groot deel van hen ervaart chronisch klachten zoals vermoeidheid, depressie/emotionele problemen, seksuele problemen, verminderde kwaliteit van leven en pijn.
60% van hen leeft dagelijks met angst dat de ziekte terugkomt of verergert.
Mensen vragen mij vaak: wat kan ik zelf doen? En verdienen een goed antwoord!
Veel mensen proberen hun kans dat de ziekte terugkomt te verkleinen en/of hun klachten te verminderen of voorkomen door hun voedingspatroon aan te passen.
Maar wat is er zinvol en wat niet?
Bij het spreekuur integratieve zorg, en gelukkig in steeds meer spreekkamers, komen die vragen en antwoorden aan bod.
Nu was het tijd voor verdieping voor zorgverleners onder elkaar in onze regio over de leefstijlpijler voeding in relatie tot leven met of herstel na kanker. Daarnaast ging het over: hoe vinden we elkaar?
Wat werd er gezegd en door wie?
Angela Schokker , Diëtisten Groep NL , Alexandra van Helden, Isala (ziekenhuis) vertelden hoe zij kankerpatiënten begeleiden en concludeerden dat iedere patiënt minstens eenmaal een consult verdient en niet alleen bij onder of overgewicht.
Jose Breedveld van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, gaf de huidige aanbevelingen weer op grond van wetenschappelijk bewijs voor preventie van kanker en liet zien dat <50 % van de mensen voldoende beweegt en maar 16 % voldoende groenten eet, terwijl dat samen met geen alcohol en voldoende vezels de belangrijkste aanbevelingen zijn. Er is nog een wereld te winnen!
Roeline van Driel van Proscoop , een organisatie die mensen in de zorg beter wil verbinden, liet zien hoe belangrijk netwerkvorming en samenwerking is: beter voor de patiënt en leuker voor de zorgverlener!
Anne-Marie Ernst-Stegeman van Voeding Leeft vertelde over hun inspirerende project leefstijlbegeleiding 2.0, voor kankerpatiënten, samen met Radboudumc: het online programma bood begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap en de eerste resultaten waren geweldig: lekker eten, geen honger en je fit voelen, wie wil dat niet?
Advies is 1, maar begeleiding is 2 en de manier waarop zo belangrijk.
Dit soort programma's zijn in mijn ogen de toekomst!
Voeding Leeft is een organisatie die zich al meer dan 10 jaar als pionier inzet voor kennis over voeding in relatie tot gezondheid, respect!
-IntermeZZo Zwolle sloot af met een overzicht van hun jarenlange inzet voor nazorg voor kankerpatiënten en hun naasten op hun prachtige locatie. Zij bieden onder andere de Smaakworkshop: 30-80% van de patiënten met kanker heeft (tijdelijk) smaakverlies. Zonder smaak gezond eten maakt het nog lastiger!
De avond werd met verve gemodereerd door Robert Pierik , chirurg en schrijver.
Dankbaar
Veel dank voor de inspirerende bijdragen van de sprekers: laat voeding en leefstijl meer onderdeel worden van de dagelijkse zorg voor kankerpatiënten!
Marleen de Jong, ketenmanager oncologisch centrum en Ellen van Poorten, communicatie , hebben het super georganiseerd. Zonder hen…
Ook ben ik dankbaar voor de geweldige opkomst van zorgverleners uit de eerste en de tweede lijn: op naar (nog) beter samenwerken!
Bewustzijn
We zijn er nog niet, maar elke stap is er een en elke verandering begint bij bewustzijn. Wat mij betreft geslaagd!
Ik kijk nu al uit naar ons volgende symposium: Zingeving en Kanker