Yoga in de spreekkamer!

In de spreekkamer?

Gaan we yoga oefeningen doen in de spreekkamer? Wie weet, ooit! Dit congres op 17 juni gaat over de steeds groeiende verbinding tussen medische professionals en yoga. Een prachtig inhoudelijk programma waar ik ook een bescheiden bijdrage aan mag leveren.

Zorgprofessionals zelf

Steeds meer mensen in onze samenleving doen aan yoga en ervaren de voordelen. Zo doen ook mensen die in de zorg werken zelf steeds vaker aan yoga vanuit de behoefte aan meer balans, tussen inspanning en ontspanning, meer kracht, minder stress. 

Mensen met of na ziekte

Vanuit mijn bijna 30 jaar yoga ervaring benoem ik deze voordelen dan ook steeds vaker aan mijn patiënten. Want als je ziek bent of bent geweest, ervaar je vaak stress, staat het leven op zijn kop en is nieuwe balans vinden met of zonder klachten of een aandoening, een zoektocht. 

Gaan we yoga oefeningen doen in de spreekkamer? Wie weet, ooit! Dit congres gaat over de steeds groeiende verbinding tussen medische professionals en yoga. Een prachtig inhoudelijk programma waar ik ook een bescheiden bijdrage aan mag leveren.

Yoga betekent verbinding

Yoga is een fysieke en mentale beoefening, gericht op balans in en tussen lichaam en geest. Oefeningen zijn gebaseerd op eeuwenlange tradities en wijsheden, maar yoga vormen ontwikkelen zich ook naar culturen en behoeftes van modernere generaties. 

Integrative medicine

Ondanks of dankzij de al tientallen jaren dat er aandacht voor is, staan we nog maar aan het begin van het werkelijk meer integreren van bewezen effectieve, niet-van-oorsprong reguliere vormen van ondersteuning of zorg in de reguliere zorg (integrative medicine). Integrative medicine, waar leefstijlgeneeskunde een groot onderdeel van is, richt zich o.a. op verschillende pijlers die gezondheid beïnvloeden:  beweging, voeding, ontspanning, zingeving, sociaal en slaap. 

Zes vliegen in één klap

Er is no one size fits all voor mensen om met leefstijl aan de slag te gaan maar als het passend lijkt: een van de mogelijkheden die we onze patiënten kunnen noemen naast of na hun behandeling is yoga. En laat yoga nou alle zes leefstijl pijlers beïnvloeden, zes vliegen in één klap!

Verbinden, hoe?

Wat mij betreft gaan we dus voort met de verbinding tussen de medische praktijk en yoga, voor die mensen voor wie het passend is. 

Wil je meer weten voor wie dat passend kan zijn? En hoe we dat kunnen regelen? Hoe kunnen we de mensen in onze spreekkamer onderbrengen bij de juiste vorm van yoga en bij kwalitatief goede yogalessen? 

Hoor hier meer over van ons tijdens dit congres en laten we vooral ervaringen uitwisselen! 

Namaste (‘ik herken mezelf in jou’)

Eva 

CONGRES Yoga in de spreekkamer

De positieve effecten van yoga worden steeds vaker wetenschappelijk bewezen en ook ervaren door zorgprofessionals en patiënten. Drukte in de zorg en toename van chronische ziekte en mentale klachten vragen om een andere blik op de zorg. Yoga is een holistische manier van kijken naar de mens achter de ziekte, op zoek naar een staat van welbevinden. Ga op het symposium mee op reis door je zenuwstelsel en krijg een inkijk wat het belang is om de gezondheidszorg trauma informed te maken. Leer praktische tools hoe je yoga kunt inzetten in de spreekkamer voor jezelf en de patiënt en beleef het zelf. Meer rust voor de zorgprofessional zorgt voor meer ruimte, aandacht en compassie voor de patiënt!