Goed voor jezelf zorgen? Ayurvedisch!

Ayurvedische massage

Mensen kennen mij als iemand die gezond leeft: (veel) sport,  altijd sla , bruin brood en nauwelijks tot geen snoep en koek. Vorig jaar heb ik geleerd dat dat alleen mij niet gezond maakte... 

Via de nieuwsbrief van the Chopracenter, het centrum voor spiritueel welzijn van Deepak Chopra in Californie, kreeg ik een aanbieding voor een Ayurvedische detox. Eerst sloeg ik hem af: wat betreft voeding leef ik toch al gezond? Iets later kreeg ik opnieuw dezelfde aanbieding. Ik was nog niet aan ‘t werk, herstellend van hevige nekklachten en overspannenheid. Het aanbod prikkelde mij, ik was immers op zoek naar alles wat me kon helpen om me beter te voelen. Daarnaast wilde ik ook leren over de Ayurvedische leer, wat als een van mijn patienten daarmee aan zou komen? Dus ik schreef me in en ervoer een life-changing periode. 

Hoe was ik voor de detox? 

Eerlijk: ik sportte (dwangmatig) en at dwangmatig gezond. Nodig om me op de been te houden. Maar ik had regelmatig last van obstipatie en opgeblazen gevoel. Ik had een buikje dat maar niet wegging, hoeveel ik ook sportte. Voelde me vaak gejaagd en had frequent stemmingswisselingen. Was geduldig en dan ineens geirriteerd en ongeduldig. Deze klachten had ik inmiddels geaccepteerd als dat ze bij me hoorden, niet wetend dat het ondanks al mijn gezonde eten en sport, anders kon. 

De detox duurde vijf weken.

We kregen uitgebreide documentatie van het Chopracenter over de Ayurvedische leer. Alle achtergronden die we nodig hadden om het proces waar we in gingen te begrijpen. Tevens een wekelijks webinar met Deepak of de aan het Chopracenter verbonden Ayurvedische arts. Met honderden mensen uit de hele wereld in een faceboekgroep om ervaringen te delen. En dit alles droeg allemaal bij aan beter begrip en daardoor bewust detoxen. 

Het dieet

Het Ayurvedische dieet bestond uit een schema van wisselende, meestal warme gerechten , 3 x per dag, op plantaardige basis in combinatie met granen/peulvruchten/bonen. Geen tussendoortjes, ook geen fruit. De belangrijkste basisonderdelen van de Ayurvedische leer die leidend waren:

- Detox: het verwijderen van Ama, de toxines die zich in ons lijf ophopen. Deze komen binnen via voeding maar ook via relaties, de omgeving, eigen negatieve patronen etcetera

-Het opstoken van Agni, ons ‘digestive fire’, het vermogen efficient te verteren en voedingsmiddelen op te nemen en uit te scheiden

Ama en Agni bepalen hoe we ons voelen en of we ons eten optimaal verwerken.

-Onbewerkt eten waarin alle 6 smaken vertegenwoordigd zijn: er zijn 6 basissmaken, als je ze in elke maaltijd vertegenwoordigt heb je de grootste kans dat je je verzadigd voelt (en stopt met opscheppen/niet gaat snoepen)

-Eten om je dosha (je basistype)  in balans te houden of die te herstellen: je herkent je disbalans aan hoe je je voelt en leert daarna welke voeding en andere levensmaatregelen je moet treffen om binnen 1-2 dagen weer in balans te zijn

-Leven naar je dosha : je hoofddosha bepaalt je optimale levensritme wat betreft voeding, slaap, (intensiteit van) sport . Ook dominante dosha’s in levensfase of seizoen spelen een rol.

-Dagelijks (kort) mediteren en yoga 

-Regelmatig wandelen in de natuur

-Masseren met warme olie om de ontgifting te helpen, ook meer pure olie/gezuiverde boter in het eten om vetoplosbare toxines af te kunnen voeren


En wat bleek: op al deze vlakken was ik helemaal niet goed bezig geweest! 

-Mijn Ama was enorm (te herkennen aan het witte laagje op je tong), en dat kwam niet alleen door voeding, maar ook door mijn omgeving en eigen stress. Ik leerde dat onrust en geirriteerdheid daarmee te maken kon hebben.

-Mijn Agni was zwak: vandaar mijn regelmatige opgeblazen gevoel en obstipatie, als ook dat buikje dat maar niet wegging ondanks sporten... De goede bestanddelen van gezonde salades, fruit en het bruine brood werden helemaal niet goed opgenomen!

-Ik at vrij saai: weinig kruiden en variatie. De zes smaken waren meestal niet vertegenwoordigd waardoor ik dan ook vaak twee keer opschepte en tussendoor altijd zin in iets had: koffie, fruit, zoetjes in mijn thee.

-Somberheid, angstigheid, onzekerheid, rusteloosheid leerde ik duiden als een disbalans van mijn dosha. Warm eten, niet teveel prikkelende voedingsmiddelen, meer ruimte in de dag plannen, rustiger of niet sporten en stoppen met koffie was het devies en dan voelde ik me snel weer gebalanceerder. 

-Mijn hoofddosha is Pitta - het ambitieuze, vurige type, met een neiging tot ‘op hol slaan’ en overeten. Mijn tweede belangrijke dosha is Vata-de gevoelige, vluchtige die makkelijk in haar hoofd gaat, zich zorgen maakt, onzeker kan zijn. Voor beiden is er een voedings- en beweeg advies, dat duidelijk rustiger is dan ik gewend was.

-Cravings Tja het enige dat ik al goed deed was mediteren en yoga. Echter nu kon ik ook het inzetten als ik cravings had: Koffie! Fruit! Opeens heel erg trek tussendoor! Een wonder: mediteren of yoga of een warm bad kon die trek doen verdwijnen en me laten inzien dat ik iets heel anders nodig had om me te voeden, rust, warmte of een emotie die aandacht nodig had.

-Het olieen leek mij echt niet essentieel maar het tegendeel bleek. Voor het ontgiften en je stabiel voelen helpt de zelfmassage en het innemen van de juiste olie voor jouw balans juist.

En nu? 

Van een leven met 2x brood en sla en 1 grote hoofdmaaltijd, 5 koffie, zoetjes en fruit tussendoor, soms ‘s avonds laat nog een snack, sporten om stress af te reageren en altijd moe naar:

Drie keer warm eten per dag, geen tussendoortjes, alleen thee . Een tot twee koffie per dag maar daar blijf ik voorzichtig mee. Met mate sporten. Vaker mediteren, yoga of een warm bad als ik cravings heb of me niet goed voel. Als het kan in de natuur zijn.

Ik voel me gebalanceerder en rustiger dan ooit , ben mijn buikje kwijt, zonder honger te lijden! 

En kan dat met werken? Gewoon leven? Ja dat kan! Al vraagt het soms wat planning. Maar vergeleken met de chaos die disbalans soms veroorzaakt is dat het me meer dan waard! 

Choose Happiness over Rigidity

Zoals Deepak zelf zegt: al deze maatregelen kunnen je helpen je beter te voelen en langer gezond te blijven maar altijd ‘Choose happiness over rigidity’.

En nu begrijp ik het ook: als je leeft in toxische relatie met jezelf (‘ik mag niets’) of anderen, je je sociaal beperkt, in een toxische (werk)omgeving leeft zal je gezonde voeding niet opgenomen worden.

Alles staat of valt met Happiness. En dat is wat mij betreft weer een stuk meer in mijn leven dankzij deze Ayurvedische leefadviezen.

WIl je meer weten? lees meer op  https://chopra.com/ 

 

 
INTEGRATIEVE ZORGMirjam