Het gaat niet om perfectie
Een gezonde leefstijl gaat niet om perfectie. Het gaat om gezondheid en dat doen wat goed voor je is en passend. Beide aspecten zijn even belangrijk. Daarnaast zijn alle zes leefstijlpijlers even belangrijk, dus slaap is even belangrijk als voeding, beweging net zo belangrijk als ontspanning. En tegelijk voel je al aan dat ze allemaal van invloed op elkaar zijn. Tot nu toe heb ik het vooral over ontspanning gehad, omdat ik merk dat dat de meeste mensen zich niet heel bewust zijn van de directe gezondheidswaarde van ontspanning en dat we daar juist in onze maatschappij zo weinig aandacht aan besteden. Vandaag zal ik een begin maken met de andere pijlers. Nou nog een opmerking over ontspanning dan: vanuit ontspanning kun je vaak het beste aanvoelen wat goed voor je is en wat bij je situatie en lichaam past.
Het gaat om me goed voelen
Mensen kennen mij als veel in beweging. Vroeger wellicht een dwangmatige sporter. Ik ben altijd te porren voor activiteit. Voor een wandeling kun je me zelfs wakker maken… Vanaf mijn puberteit heb ik op verschillende manieren gesport. Toen veel hardlopen en spinning, vaak 5 keer per week. Het kon voor mij niet genoeg zijn. Het maakte me daardoor ook vaak onrustig… In die tijd had ik vaak last van een opgeblazen buik, obstipatie, spanning en somberheid. Wat ik toen niet wist is dat niet alleen beweging en voeding ertoe doen maar ook die andere pijlers (en voor mij met name ontspanning). Ik had toen wel al een keer in de week aandacht voor ontspannen bewegen, herstel, via yoga. Maar dan wel yoga waar je flinke spiertraining mee deed (Iyengar). Toen ik een gezin kreeg heb ik de frequentie van sporten, noodgedwongen, verlaagd en merkte ik dat ik me beter voelde. Ik werd niet zwaarder of minder fit, in tegendeel. Ook deed ik niet alleen meer aan duurtraining, maar meer kracht. Drie keer in de week sportschool werd de leidraad. Op dit moment is er dan ook een soort gym bij ons in huis gevormd met bokspaal en gewichten. Die gewichten moesten eerst zwaar zijn. Dat voelde heerlijk, maar ik had ook regelmatig blessures, ondanks prima begeleiding. Toen ik door spit in mijn nek niet meer kon werken, merkte ik langzaamaan dat ik ook juist baat had bij meer herhalingen met minder gewicht. Er is toen voor mij een nieuw soort bewegen ontstaan. Mindful. Ik loop nog steeds hard, zit dagelijks op de fiets en doe mijn krachtoefeningen maar vaker met 1 of 2 kg dan met 20… Het gaat niet meer om perfectie , wat me nooit is gelukt, maar om me goed voelen. Gezond zijn.
Later heb ik dat óntspannen bewegen dus uitgebreid , zoals jullie inmiddels weten. En ik geloof in een gezonde balans tussen inspannen en ontspannen, met directe gezondheidseffecten. Beide kanten zijn even belangrijk. Je kunt je lichaam op allerlei manieren trainen om beter te schakelen van spanning, het sympathische deel van je zenuwstelsel, naar ontspanning, het parasympatische deel, dat zorgt voor herstel (zodat je erna ook weer kan inspannen). Beide delen van ons zenuwstelsel sturen verschillende functies en systemen in ons lichaam aan. De natuur en ons lichaam streeft altijd naar balans en functioneert dan ook optimaal. Het schakelen tussen spanning en ontspanning is daar een essentieel in met direct meetbare effecten op onze lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk, suikerspiegels, hormoonbalans, immuunsysteem en maagdarmfunctie.
Bewegen op een natuurlijke manier
Het mooiste voorbeeld van hoe het zou ‘moeten’, geen perfectie, zijn de Blue zones. Dat zijn de gebieden in de wereld waar mensen het langst leven en de minste ziektes hebben. Wat hebben de mensen in de Blue zones gemeen? Regelmatige lichaamsbeweging, op een natuurlijke manier. Het bewerken van het land, het doen van huishouden, er af en toe op uit gaan. Eten wat er lokaal beschikbaar is van het land of de zee. Onbewerkt. Voldoende sociale cohesie, samenleven in gemeenschappen, samen delen en samen zorgen. Voldoende slaap. Een gezonde kijk op leven en dood. Gezonde ambities. In onze samenleving moeten we wellicht wat meer zoeken en bewust keuzes maken om dergelijke aspecten in ons leven te kunnen hebben. Maar een belangrijke ondertoon is: gezonde ambities, geen perfectie. Begin met een gebied dat je aanspreekt , dat bij je past op dit moment en goed voelt (ja misschien even in stilte zitten om aan te voelen wat dat zou kunnen zijn…) en ga ervoor, in kleine stappen.
Lieve groet,
Eva