Integratieve Zorg

Met de kennis die wij hebben, kunnen we patiënten helpen goede keuzes te maken op basis van wetenschappelijk bewijs.
— Eva Noorda

Wat is integratieve zorg?

Gezondheidszorg waarbij naast de reguliere meest up to date zorg, leefstijlinterventies en een selectie van complementaire maatregelen kan worden overwogen als deze op basis van substantieel bewijs en plausibel mechanisme bijdragen aan behandeling en herstel. Er is aandacht voor en kennis over leefstijl: voeding, beweging, zingeving, sociaal, slaap en ontspanning.

De vraag

  • Mensen zoeken steeds vaker zelf in het complementaire circuit

  • Er is een gebrek aan kennis in het reguliere en in het complementaire circuit over elkaars methodes, effectiviteit en interacties (Link naar ZonMW document)

  • De reguliere zorg heeft voor sommige klachten geen oplossingen die mogelijk in leefstijl en soms het complementaire circuit wel gevonden kunnen worden

  • Shared decision making zorgt dat mensen hun wensen en bevindingen willen en moeten kunnen bespreken met hun (reguliere) behandelaar

  • Er is behoefte aan minder medicalisering en meer humanisering

  • Er is een trend in de zorg om te sturen op patientgerapporteerde uitkomstmaten zoals functioneren en kwaliteit van leven (value based health care). Vanuit leefstijl en sommige complementaire maatregelen zou juist op deze uitkomsten winst te verwachten kunnen zijn

De praktijk

Zoals ik in mijn blog beschreef, heb ik in februari 2020 een inspirerend bezoek aan het Center for Integrative Medicine van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York gebracht. Lees over mijn bevindingen in de blog. Ook heb ik de poli Integratieve Oncologie van het Rijnstate ziekenhuis bezocht, een van de twee ziekenhuizen in Nederland die deze service nu bieden. Mensen ervaren het consult integratieve zorg daar als een uitkomst en zeer zinvol.

Links

Het Amerikaanse consortium waarbij meer dan 70 grote ziekenhuizen en universiteiten zijn aangesloten. 

Het Nederlandse consortium waarbij nu 5 Nederlandse ziekenhuizen, een onderzoeksinstituut en een GGZ instelling zijn aangesloten.

In mijn ziekenhuis zijn we sinds 4 november ook met een spreekuur Integratieve Zorg gestart waar oncologie patiënten terecht kunnen met vragen over wat ze zelf kunnen doen voor herstel en bij klachten. Ook kunnen ze daar terecht met vragen over complementaire zorg. We nemen de tijd en als er reden is voor aanvullende zorg, verwijs ik ze naar de juiste persoon die uiteraard moet voldoen aan criteria zoals het CIZG ze heeft benoemd (Betrouwbare informatie – CIZG).

 

 
NIEUWS, INTEGRATIEVE ZORGMirjam